Lämna feedback

Laddar

Öppettider idag
måndag 10-20
Öppettider idag
måndag 10-20
Nordstan 50 år
Nordstan 50 år

Nordstan jubilerar 50 år mitt i Göteborg

År 2022 fyllde Nordstan 50 år. Med täckta gator och torg har Nordstan varit ett välbesökt köpcentrum i alla väder, inte minst under alla utställningar, modevisningar, konserter och vid den populära julhandeln.
Här kan du se bilder och läsa om några höjdpunkter i Nordstans historia.!

Så startade allt 1972!

Så startade allt 1972!

Under 1960-talet beslutade sig en rad byggföretag och banker för att skapa en ny stadsdel mitt i city, i den förslummade Östra Nordstaden. Målet var att skapa ett stort och folkligt shoppingcentrum, som skulle ge ny energi till hela Göteborgsregionen.

En utmanande planritning

Idéerna och diskussionerna var livliga; hur stora skulle lokalerna och entréerna se ut? Skulle allt kanske täckas av tak och skulle bilparkeringen få ett eget hus? Hur placerar man bäst en gångtunnel mot Centralstationen? Kunde man i förväg uppskatta hur många kunder som ville besöka Nordstan? Allt behövde stämma direkt för alla inblandade och det tog ett tag att rita upp shoppingcentrets många gator och byggnader.

En utmanande planritning
Inspirerades <br/> av Paris och Milano

Inspirerades
av Paris och Milano

Man enades om att Nordstan behövde en stor attraktiv mötesplats, Nordstadstorget. Och huvudentrén från Brunnsparken ritades för att leva upp till internationellt eleganta passager inspirerade av modernt stadsliv som i Paris och Milano. 1967 kom byggnadsarbetet igång och i två etapper, 1972 och 1973, stod Nordstan tillslut klart för invigning. Då var det få som anade att Nordstan skulle komma att bli Sveriges mest besökta shoppingcenter och känt i hela landet.

Aktiviteter av alla slag

Det har under åren varit fullt av aktivitet på Nordstadstorget med allt från modevisningar, bilutställningar och marknader till elefantbesök som 1978 när Nordstan fick besök av mäktiga cirkuselefanter från Circus Brazil Jack

Aktiviteter av alla slag
VM i miniracing 1978

VM i miniracing 1978

Den 1-2 juli 1978 anordnades VM i miniracing på eventytan, med förare från nästan samtliga länder i Europa men även från USA och Australien. 1:a pris var 700 dollar och här kan du läsa mer om banan, reglerna och se en dåtida karta över Nordstan.

Köpmansgatan firades in med tak

1997 firade Nordstan 25-årsjubileum. Detta år övertäcktes Köpmansgatan med tak samtidigt som flera nya butiker öppnade här. Något som givetvis firades storslaget med prinsesstårta, konfettiregn och Ingvar Oldsberg som konferencier.

Köpmansgatan firades in med tak

 

 

Visste du att?

Minst 6 000 personer samlades på Götgatan i Nordstan 28 september 1972 för att vara med om invigningen av det nya shoppingcentrets första etapp.

Åhléns invigdes 27 mars 1974 under storslaget pompa och ståt med många nyfikna besökare och trumpetfanfarer av chalmerister.

Göteborgs första McDonalds öppnades i Nordstan 1977. Här kan du få en fingervisning av vad en Bic Mac kostade då.

Det i Nordstan har funnits inte bara en utan två biografer förr om åren innan Biograf Nordstan dök upp som pop-biograf i samarbete med Göteborg Film Festival.

Nordstan 1981 införde söndagsöppet med fri parkering (vilket gäller än idag!)

Nordstan från början hette Östra Nordstan, vilket 1984 kortades ner till det nuvarande namnet.

P-hus Nordstan byggdes ut 1991 med hela två nya plan och 500 p-platser.

Tillströmningen av besökare var så stor under julruschen 2004 att Nordstans parkeringshus, som vanligtvis tar 2 700 bilar, besöktes av 8 000 bilar under en dag.

MacForum öppnade i mars 2008 i Nordstan, vilket är den näst största Applebutiken i Europa, efter butiken i London.

Besökarna under julhandeln 2009 plötsligt fick vara med om en flashmob som dansade runt Nordstans julgran.

Det dök upp en dinosaurie i Nordstan i mars 2012 som skrämde besökarna till skräckblandad förtjusning.

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson var på plats för att signera sin självbiografi i Akademibokhandeln 18 december 2013 inför ett stort antal besökare.