Nordstan tipsar - 5 steg till den perfekta burgaren

Kött och bröd är egentligen det enda som krävs för att något ska få kallas hamburgare. Men det finns ju OÄNDLIGA möjligheter att variera denna amerikanska klassiker så att den passar just dig.
I Nordstan finns många restauranger med just hamburgare som specialitet och här kommer 5 tips att hålla dig i nästa gång du blir sugen:
Hamburger with fries and dip sauce
Hamburger with fries and dip sauce

1 - Välj ditt protein

Nötkött som är den mest traditionella basen, ska helst ha en fetthalt som är ungefär en fjärdedel. Men detta kött är långt ifrån ett måste. Du kan välja fisk, kyckling, haloumi, svamp eller något annat växtbaserat alternativ.

2 - Stek eller grilla?

Det är såklart en smaksak. På en grill får du den härligt rökiga grillsmaken men faktum är att om du steker köttet blir ytan härligt karamelliserad med hjälp av fettet och köttsaften. Det är också enklare att reglera temperaturen i en stekpanna.

3 - Smält osten ordentligt

Lägg på ostskivan när burgaren nästan är färdiglagad, och täck den med ett lock så osten får smälta jämnt över hela biffen. Det ger en krämigare ost som gifter sig bättre med de övriga ingredienserna. Vill du ge hamburgaren en extra smakdimension kan du blanda olika ostar.

4 - Maxa smaken med toppings

Klassiker som sallad, tomat och lök är alltid säkra kort, men testa att experimentera med picklad gurka, stekt lök eller avokado. Tänk på balansen mellan texturerna, ett krispigt element som bacon eller sallad kan göra stor skillnad. Och glöm för all del inte den goda såsen! En majonnäsbaserad dressing som aioli, ketchup eller BBQ-sås är några populära alternativ. Kombinera gärna två såser, men överdriv inte – för mycket sås kan göra hamburgaren svår att äta.

5 - Rosta brödet

Brödet får gärna vara av något segare slag, så att det håller ihop burgaren och inte går sönder när du ska hålla ihop hela härligheten. Ett bröd av briochetyp eller potatisbröd passar fint. Och det ska alltid rostas, men bara på insidan så att toppen och botten fortfarande är mjuk och fluffig. 

Med dessa tips i bagaget kan du laga en hamburgare som är saftig, smakrik och full av härliga texturer. Lycka till, och låt kreativiteten flöda! 

Och är du på språng eller inte känner för att laga din burgare själv har vi som sagt flera restauranger att välja på i Nordstan. Hitta din favorit bland: